Телефон : 046/786-015

Dita Ndërkombëtare e Diabetit – Меѓународниот ден на дијабетесот

Ное 14, 2022

0

Dita Ndërkombëtare e Diabetit – Меѓународниот ден на дијабетесот

👉14 Nëntori – Sot shënohet Dita Ndërkombëtare e Diabetit, një sëmundje kronike metabolike e karakterizuar me nivele të larta të glukozës në gjak.

👉Aktiviteti ynë në këtë ditë do të fokusohet në shpërndarjen e fletushkave për ndërgjegjësim, sepse kjo sëmundje nëse nuk zbulohet në kohë dhe nuk trajtohet mund të shkaktojë komplikime të rënda si: sëmundje kardiovaskulare, sëmundje nervore, verbëri, sëmundje të veshkave etj.

👉Duke u nisur nga fakti se diagnostikimi i shpejtë shpëton jetë, apeloj tek qytetarët që të bëjnë rregullisht ekzaminime si matja e sheqerit në gjak dhe matja e tensionit. Të gjithë ne si individ duhet të ushqehemi shëndetshëm, të jemi fizikisht aktiv dhe të shmangim shtimin e tepërt në peshë.✅#ShëndetiMbiTëGjithaPrimarPërNe………..

👉14 ноември- Денеска се одбележува Меѓународниот ден на дијабетесот, хронична, метаболна болест која се карактеризира со покачени нивоа на гликоза во крвта.

👉На овој ден, нашата активност ќе биде фокусирана на делење флаери за подигање на свеста, бидејќи оваа болест, доколку не се открие навреме и не се лекува, може да предизвика сериозни компликации како што се: кардиоваскуларни заболувања, нервни заболувања, слепило, бубрежна болест итн.

👉Врз основа на фактот дека брзата дијагноза спасува животи упатувам апел до граѓаните редовно да прават прегледи како на мерење на шеќерот во крвта исто така и мерење на крвниот притисок. Сите ние како поединци да јадеме здраво, да бидеме физички активни и да избегнуваме прекумерно зголемување на телесната тежина.✅#ЗдравјетоПредСеПримарнoЗаНас