Телефон : 046/786-015

Tetori roze – Розев Октомври

Окт 9, 2023

0

Tetori roze – Розев Октомври

👉Tetori rozë 🎀 është një muaj ideal në lidhje me edukimin mbi shëndetin e grave. Çdo ditë në botë një në gjashtë gra sëmuren nga kanceri i gjirit dhe një në njëmbëdhjetë humb betejën me sëmundjen. Gjatë vitit të kaluar në Republikën e Maqedonisë së Veriut janë regjistruar rreth 1200 raste të reja të kancerit të gjirit.

👉Për të zbuluar në kohën e duhur ndryshimet në gji, rekomandohet që çdo grua të jetë e sigurt me shëndetin e saj, t’i bëjë rregullisht kontrollat, ekografi, skrining mamografi si dhe ekzaminime gjinekologjike.

🏥👩🏻‍⚕️👨‍⚕️🩺 Spitali i Përgjithshëm i Strugës i bashkohet festës së sivjetme të Tetorit Rozë, muajit kushtuar luftës kundër kancerit të gjirit dhe ndërgjegjësimit të popullatës femërore për kontrolle sa më të shpeshta dhe në kohë. Për këtë qëllim, skrining mamografia kryhet çdo të enjte, kurse SKRINING MAMOGRAFIA FALAS çdo të shtunë. Diagnostifikimi i hershëm i kancerit të gjirit është i një rëndësie vendimtare për parandalimin e tij.

👉Për më tepër, dy data të tjera në tetor janë domethënëse në ndërgjegjësimin për kujdesin shëndetësor të grave, përkatësisht 18 tetori, Dita Botërore e Menopauzës dhe 20 Tetori, Dita Botërore e Osteoporozës.Është shumë e rëndësishme që gratë të lënë mënjanë të paktën disa ditë gjatë vitit për t’iu përkushtuar vetes dhe kujdesit të tyre shëndetësor🙏#KujdesuPërVeten

*Fotografitë janë bërë dhe publikuar me lejen e pacientëve……

👉Розев октомври 🎀 е идеален повод за едукација за женското здравје. Во светот секој ден од карцином на дојка заболуваат една од шест жени,а една од единаесет ја губи битката со болеста.Во текот на минатата година во Република Северна Македонија се регистрирани околу 1200 новозаболени од карцином на дојка.

👉За навремено да се откријат промените на дојката се препорачува секоја жена за да биде сигурна во своето здравје редовно да прави самопреглед, ултразвук, скрининг мамографија како и гинеколошки преглед.

🏥👩🏻‍⚕️👨‍⚕️🩺 Општа болница Струга се приклучува кон овогодишното одбележување на розевиот октомври, месецот посветен на борба против канцерот на дојка и подигнување на свеста кај женската популација за почести и навремени контроли.За таа цел секој четврток се врши скрининг мамографија,а секоја сабота ке се врши БЕСПЛАТНА СКРИНИНГ МАМОГРАФИЈА. Раната дијагностика на карцином на дојка е од круцијално значење за негова превенција.

👉Освен тоа уште два датуми во октомври се значајни за подигање на свеста за грижата на женското здравје,а тоа е 18 октомври Светски ден на менопаузата и 20 октомври Светски ден на остеопорозата. Многу значајно е жените во текот на годината да издвојат барем неколку дена,кои ќе ги посветат на себеси и на грижата за сопственото здравје🙏#ГрижиСеЗаСебе

*Фотографиите се направени и објавени со дозвола од пациентите